Aangekomen

Door: Tessa

Blijf op de hoogte en volg Tessa

17 Augustus 2009 | Zuid-Afrika, Pretoria

Hallo allemaal..
Eindelijk heb ik dan een uurtje gevonden om naar een internetcafe te gaan om jullie wat te laten weten.
Internet hebben we nog niet in ons huis, dus dan maar op deze manier..

Vrijdag ben ik vertrokken uit Dusseldorf, met een uitzwaaicomite. Erg lief dat jullie mee wilden gaan! Alsof het zo moest zijn, bij het wegen van de bagages had ik alweer een probleem! Medewerkers van het reisbureau vertelde mij dat ik 20 kilo in het koffer mocht duwen en 8 kilo handbagage. Als ik meer kilo's had, dan moest ik alles in de handbagage duwen, want die zouden ze niet wegen.
Zo gezegd, zo gedaan!
Mijn koffer was 21,5 kilo.. Pluimpje voor Tessa. Mijn handbagage daarentegen 15 kilo.. Dat zijn 7 kilo teveel. Balimevrouw niet blij, liet balimevrouw ook duidelijk merken. Na 3x bagage eruit te moeten hebben gehaald, mocht mijn koffer eindelijk mee.. LEEG!
Gelukkig had Ricky nog wat plaats en heb ik bij haar wat erin geduwd..
Wel miste ik de helft van de handbagage, maar dat nam ik dan maar voor lief.
Het afscheid vond ik erg moeilijk! Ik wist al dat ik het niet droog hield, maar zo'n watervallen had ik niet verwacht :-).. Na iedereen een dikke kus te hebben gegeven, begon mijn avontuur dan echt.
Na door de douane te hebben gelopen, viel er een soort last van me af en het gestresste gevoel hield wat op..
Nu ging het dan eindelijk beginnen, mijn project waar ik zolang dingen voor geregeld heb, ik had er echt zin in! De vlucht ging perfect, rond 20.00u waren we in Cairo.
Daar moesten we 6 uren wachten. De tijd hebben we goed omgekregen. Eerst aten we wat bij Burger King, waarna we een bijzondere ontdekking deden..... EEN HEINEKENBAR IN CAIRO! Dus ik heren tulbanden geleerd wat een masoetje is, en me aardig vermaakt daar.. Tijd vloog voorbij.Alleen zijn heren tulbanden er ook niet zo van gecharmeerd als er twee dames in een rookhok komen zitten. Zal wel met emancipatie te maken hebben :-).. Wij moesten wel een beetje lachen om alles wat we zagen en als snel zaten we weer in het vliegveld naar Johannesburg.

In J'burg zijn we ook goed aangekomen, goede vlucht gehad op wat schreeuwende kleine kinderen na. Ward en ik hadden op een gegeven moment een bezigheid gevonden, om 04.00u 's nachts. Kijken wie lang op de wc bleef, want die draaide een ' olliemollie'. En vervolgens kijken naar het gezicht van de volgende wat van de wc af kwam. Leuk...
In J'burg stonden Agnes (onze contactpersoon), haar vriendin Coletta en Ruud (onze Nederlandse leraar) ons op te wachten. Zij brachten ons naar het appartement.

BAM!! Wat een tegenvaller. We hadden niks van een huis verwacht, want we wisten dat we in Afrika kwamen. Maar dit? 5 slaapkamers, waarvan 1 zich buiten bevindt. Bij twee van de overige 4 kan de deur niet open, is de kamer te klein voor. De vierde kamer begeeft zich naast de keuken en heeft geen stroom en het bed geen beddengoed. Dus blijft 1 kamer over die in orde is. Een keuken hebben we ook vertelde de huismeester ons, d.w.z. een afwasbak aan een muur. Geen ijskast, geen magnetron, geen fornuis, helemaal niks! Dus wat moesten we doen? We kunnen eigenlijk helemaal niks. We lieten Agnes weten dat we hier geen 800 euro voor wilde betalen. Zij beloofde ons verder te kijken en we moesten de tijd maar even uitzitten.

Hierna gingen we lunchen met z'n zessen, moesten het ontzettend grote bedrag van 20 euro betalen voor ons allen. Wat een gillers.
Ik ben me erna bij het appartement gaan douchen, moest voorzichtig zijn, want de douchedeuren vielen eruit, en hierna gingen we traditionele ' potjekos' eten bij Agnes. Mooi voor een ' farmer' als ik. Waarom farmer? De andere drie waren er al gauw achter dat ik een ' stijfvreter' ben, we moesten ons aanpassen aan de Afrikaanse cultuur en daarom het gezegde: ' What de farmer doesn't know, he doesn't eat.' Nice he? Ik in ieder geval geprobeerd, en ik moet zeggen: die Afrikanen kunnen er wat van! Gezellig met een hele Zuid-Afrikaanse familie op een traditionele manier feest gevierd en gegeten. Nadat de meeste feestganger naar huis waren, zijn we binnen gaan zitten met een meisje uit Rwanda. Zij vertelde ons dat ze in de oorlog tussen de Huti's en de Tutsi's geleefd had. 56 van haar familieleden zijn vermoord en zij stond erbij. Een nichtje van haarheeft zich levend weten te houden door dood te spelen en ze vertelde ons in geuren en kleuren wat de geschiedenis van haar was. Ik heb met open mond zitten luisteren. Dat ik bij zo iemand aan de tafel zat. Vergeleek mijn geschiedenis met die van haar, onvergeljkbaar! Een meisje, iets ouder dan ik, met deze ervaringen. En dan ontzettend hartelijk, slim, aardig, opgewekt en gastvrij. Waar zeuren we over?
We waren op tijd moe, want de reisnacht hadden we niet geslapen. Dus gingen we terug naar ons huisje. Daar meteen onder de wolle dekens gekropen, tis koud hier in de nacht, rond de 15 graden, binnenshuis is het dan 10 graden. Ik hoorde vanalles buiten. Hier hoor je constant sirenes. Ook hoorde ik harde knallen, leken op schoten.. Maar wist niet wat het was. Dus ging gewoon slapen, de moeheid won.

Zondag kwam Agnes ons halen en zijn we boodschappen gaan doen. Ik vertelde haar over de knallen, zij zei dat ze het ook gehoord had en inderdaad schoten konden zijn. Gebeurde wel vaker, was niks aan de hand dan. Ze vertelde ons over veiligheid.. Alle huizen zijn hier beveiligd met prikkeldraad, schrikdraad, grote ijzeren poorten en rechtstreekse verbinding met politie. Dus we hoefden ons geen zorgen te maken! Maar met autorijden krijg je instructies. De deuren moeten ten alle tijden op slot zijn, ramen mogen maar vingerdikte open! Bij tanken mag je niet uitstappen, doen zij voor je.. Benzine kost trouwens 70 cent hier.. Alles wordt voor je gedaan.. Zeker wanneer je 'white' bent. Ik wil niet meegaan in die gedachtegang, en wil leven als de mensen hier..
Maar goed, de zondag kwamen we goed door en gisteravond kwam een Afrikaan bij ons huisje vragen of hij ons rond mocht leiden. Prima, dus wij een hamburger gaan eten en door de 'town' gelopen. Iedereen wijst je op veiligheidsaspecten, maar geeft ook aan dat het in Pretoria redelijk veilig is, 40 km verder in Johannesburg, is het anders.. Na de rondleiding liepen we het studentenhuis binnen. (Ons huis is een aparte 'boxje' van die andere, die alles delen). Hier wonen ongeveer 15 studenten, allemaal van andere delen van Afrika. Kenia, Mozambique, Botswana, Zimbabwe, Zambia etc. Mooi om alle levensverhalen te horen. De mensen hier zijn zo ontzettend aardig. Als de mensen in Nederland zo zouden zijn, zou er meteen iets achter gezocht worden. Maar ik was meteen verliefd op de gastvrijheid en vrienelijkheid van dit land.

Vanmorgen werd re om 08.30u op de deur geklopt. Onze Zuid-Afrikaanse buurjongen die ons kwam vertellen dat hij ons appartement te klein en te vies vond voor het geld wat we betaalden. Hij zou zijn oren en ogen openhouden en met ons naar iets anders zoeken. Hij vroeg ons of we echt niks hadden om te slapen (op wat oude dekens van Agnes na) en kwam de zijne brengen, ongeveer 15 minuten later. Zo zijn de mensen hier, ze willen dat jij het goed hebt, jij bent te gast. Zijn nieuwsgierig naar je en willen je leren kennen. Ze zijn geinteresseerd en komen altijd een hand geven en vragen hoe het is. Als je weggaat zeggen ze: 'Goed Gaan!' en willen dat je fijne dag hebt..

Het appartement is een tegenvaller, maar ik kan niet anders zeggen dan dat dit een van de mooiste landen met de meeste verbazingwekkende mensen is. Op onze hoek wonen daklozen mensen in dozen, die ons mteen verwelkomden. Ze zagen dat we ' nieuw' waren en begonnen ' Welcome in Africa' te roepen en te zingen. Het is aandoenlijk. Mensen die niks hebben, en je een parkeerplek aanwijzen en vervolgens je auto willen bewaken. Maar ook hele rijke mensen, die overal met de neus ' in the air' langs lopen. Dingen waar ik denk ik niet aan ga wennen, maar dingen die realiteit zijn. In vergelijking mt ZAmbia (waar ik hierna naar toega), is Zuid-Afrika rijk. Hier is het goud, en hier zitten de centen. En toch leven hier mensen in dozen. Het is goed voor mij om dit te zien, om te weten hoe goed ik het thuis heb. En hoe geukkig en vriendelijk je kan zijn met niks..

Ik ga stoppen nu, moet zo gaan douchen. Want onze vriendelijke Zuid-Afrikaanse buurjonge, Ruan, gaat pizza voor ons halen en wijn en bier. Daarna wil die met ons opstap. Hier zeg ik geen nee tegen haha, en we kunnen de ' ins and outs' leren kennen zo.

Ik hoop snel weer een verhaal te typen, iets korter dan dit, want heb pijn aan mijn vingers haha.. Maar wilde jullie op de hoogte brengen van mijn avontuur!
Hoop snel internet te hebbe4n, zodat ik niet helemaal afgezonderd ben.

Ik denk aan jullie...
Xxx Tessa

• 17 Augustus 2009 - 12:59

Zlata:

Heej Tessa,

Leuk dat je op deze manier iedereen op de hoogte kunt houden van hoe het met je gaat:)
    ik wil je heel veel plezier wensen in zuid-afrika.
    En ik zal je verhalen zeker vaker lezen.

liefs x zlata

• 17 Augustus 2009 - 13:08

Tessa Eggen:

Het belangrijkste ben ik helemaal vergeten te typen... Vanmorgen kwam een makelaar ons halen, we gingen naar een anders huis kijken. We reden erheen en onderweg werd ons verteld dat we in een veiligere buurt waren, dichter bij ons werk bij het Steve Biko Hospital. Nou, we kwamen binnen en stonden perplex van verbazing. Tis een beetje een MTV-crib house, met drie immens grote slaapkamers, grote keuken met dubbele koelkast, tweede keuken annex washok, eetkamer, grote woonkamer, loungeruimte met 4 bankstellen. Dit wordt onze vierde slaapkamer. Een hele grote tuin met een BBQ en tuinset. We missen alleen het zwembad, maar dan zijn we te goed gewend. Dit alles, goedkoper als waar we nu zitten. Dus vrijdag gaan we verhuizen. Want als we 12 uren op een dag werken, willen er erna een beetje relaxen. En mijn lieve familie komt me opzoeken!
    Dusss... dat hoorde er nog biJ!

• 17 Augustus 2009 - 21:12

Jill:

Hey Tesse,
    Zo te lezen bevalt het jullie goed daar,, Ik heb het idee dat ik beter jou verhalen kan lezen als die van ward, die van jou zijn wat uitgebreider haha:)..

Veel plezier daar!!

Groetjes Jill ( vriendin van Ward )

• 17 Augustus 2009 - 21:30

Edgard:

als dat zo doorgaat wil je straks niet meer terug, kunnen we de rest van de fam. eggen over twee maanden ook nog voor goed naar Dusseldof rijden.
    dus maak het vooral niet te interessant voor de achterblijvers, ik heb gehoord dat pap al schoensmeer en een pruik is gaan halen.

de groeten Edgard.

• 18 Augustus 2009 - 07:08

Jef Wessels:

Hoy Tess,
    Sorry dat ik niet mee kon gaan naar Dussrldorf,maarja je weet wel werken en nog eens werken amuseer je en drink niet te veel bier met pizza"s en pas een beetje op je zelf.

Groetjes Jef

• 18 Augustus 2009 - 09:50

Erwin:

Hey Tes,
    Leuk om jou zo te volgen, daar in Z.A.
    We zullen met spanning de verhalen blijven lezen. Trouwens je pa hoef geen pruik te halen, gewoon een zwaar permanentje in de haren. En zie daar... een kroeskop eggen. Yeah man

Tes be careful and watch out for the Black people (the boys)

groet Erwin Claudia Cheyenne en Shoshoni

• 18 Augustus 2009 - 14:22

Raymond:

Hallo Tessa,
    Wij zijn terug van vakantie en ik heb direct gezocht naar je site.
    Nogmaals laat het je goed gaan daar en héél véél succes.
    Angeline en Raymond.
    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

• 18 Augustus 2009 - 15:14

Sanne:

Hey Musjke!

Leuk verhaal van je!! Je hebt het dus goed naar je zin!:D Onze vakantie was ook echt super! Ik kwam Ken toe straks tegen bij MacDonalds en zei dat ik hier altijd op moest kijken.. dus dat ben ik snel gaan doen!! Hoop snel weer iets te lezen over je!;) Heel veel plezier nog!! Dikke kus, Sanne & Thijs

• 18 Augustus 2009 - 17:23

Daantje Esseling:

Hi girl, petje af voor je, wat een avontuur! Ik wens je veel levenservaring, geluk, plezier en succes toe met alles wat je te wachten staat daar, bon chance, liefs x

• 18 Augustus 2009 - 17:41

Marcel En José:

Hei Tessa,

Geniet van de tijd in Afrika. Wees voorzichtig, doe geen gekke dingen en kom heelhuids terug.

Super! Dit zal je altijd bijblijven.

Marcel, José, Bjarne en Jiska

• 18 Augustus 2009 - 20:14

Paula Konings:

Hoi Tessa

Leuk dit reisverslag en dan ook nog zo uitgebreid! Fijn dat jullie een mooier huis hebben gevonden want na een dag hard werken moet het natuurlijk wel prettig "thuiskomen" zijn. Veel succes verder en ik zal je reisverslag vaak checken.
    Groetjes van Willem, Paula en Rianne

• 18 Augustus 2009 - 20:23

De Pappertjes:

hoi, Tessa
    wat spannend... geniet er van en kom inderdaad weer heelhuids terug.
    groetjes oet ut verre
    spaubeak xxx

• 18 Augustus 2009 - 21:37

Jake The Snake & Fam:

Yow Tessa .... what a story .... !!!! Yep ... dit ga ik zeer zeker volgen .. Veel succes daar en keep up the good work . eh ja en natuurlijk voor straks ook weer goed THUIS ??? Groetjes uit BUNG - Town , South Limbabwe .

• 19 Augustus 2009 - 10:38

Jerome En Nicolle:

hoi Tessa,
    heel veel succes daar in het verre afrika, let goed op jezelf en we zullen idd jou verhaal op de voet blijven volgen. geniet van jullie nieuwe onderkomen en we blijven aan je denken.
    Jerome nicolle arnee aimee

• 19 Augustus 2009 - 13:14

Ray & Yvette:

Hey Tessa, leuk om te lezen dat alles goed met je gaat. Keep up the good work en amusevoux!!
    groeten vanoet sjummert

• 19 Augustus 2009 - 13:18

Albert Marlies Rache:

Hallo Tessa,

Leuk verslag van je eerste ervaringen en indrukken op je grote avontuur.
    Negertjes in dozen is normaal, zijn al ingepakt voor europa (grapje)
    Nogmaals veel succes met je stage en pas goed op je zelf.
    Tot je volgende verslag.

Albert Marlies en Rachelle

• 19 Augustus 2009 - 16:59

Marina Esseling:

Hallo Tessa,

Wat leuk dat we je zo kunnen volgen.
    Geniet ervan, ben voorzichtig en tot het volgende verslag.

Groetjes Guus, Marina en Roel

• 19 Augustus 2009 - 17:24

Harry En Conny :

Hoi Tessa, veel succes en pas goed op jezelf. Wat heb je een leuke manier van schrijven,we zullen je via dit item blijven volgen. Groeten Harry en Conny,Priscilla en Rob,Wesley en Esmeralda.

• 19 Augustus 2009 - 20:03

KIm.ilona,chantal,:

HOIIIII tessa!
    Je schrijft erg goed! wel super wat je al hebt meegemaakt daar in die korte tijd..
    We wensen je heel veel succes en plezier!!
    dikke kus van je lieverd die hier trots achter ons staat :P
    XxX chantal kim en ilona!!

• 19 Augustus 2009 - 21:06

Monique En Ruud:

hallo tessa,
    wij hebben het reisverslag al gelezen, ben blij dat het je bevalt op je huisje na !!!! .hoe was het stappen??? gezellig zal daar wel niks kosten he.en hoe bevalt het werk je ? nou wij horen het wel dikke dikke kus van ruud sven monique(mam) xxxxxxxx

• 20 Augustus 2009 - 10:35

Steffie:

He Mupke,,

Wat leuk om te horen, dat je het naar je zin hebt :D
    Gelukkig kunne jullie ook nog verhuizen naar een leuk huisje..

Hoop snel weer te lezen hoe het met je gaat,

Dikke poen

• 21 Augustus 2009 - 19:28

Sillie Billie:

heeeey lieverd... beetje late reactie ma lees net je berichtje pas.
    tjeetje wat een verhaal....
    niet te geloven...!!!
    ben wel blij dat je het toch naar je zin hebt. hoop heeel snel weer iets van je te horen.
    geniet van je avontuur!!!! ik denk aan je.
    xxxxxxxxxxxxx silke

• 22 Augustus 2009 - 12:48

Inge:

Heey Buurmeisje

Wat een verhaal zeg!
    En dan te bedenken hoe goed wij het hier hebben en hoe ontvreden we dan nog zijn!

Heel veel succes en keep up the goog work!

• 22 Augustus 2009 - 16:07

Lonneke:

Heeee musjke!

hehe! eindelik hub ich dich gevonge!!! ich hei mer gegokt dasse ooch inne waarbenjij heis..ma ich wis biegot neet wie ich dich moos vinge!
    wat leuk om dien verhoal te leze. ich vind t eg te gek wasse dees, ich bin zoe sjloes op dich!!
    ich zal alles biehoute wasse sjriefs.
    meadje, kiek oet doa, mer geniet vuural. zon kans hubs se ins in dien leave!!
    veul plezeer,

dieke kus en knuffel Lonneke

• 23 Augustus 2009 - 21:28

Robin Hendriks:

Tess!!
    Bin net kloar mit wirke mer,..
    Veer misse dich noe al bie Baroque,wat mot ich noe mit al die mannelijke collega,s !!? haha ;)
    Mer ich zeen dasse een zeer goeie keus hubs gemaakt!!
    Ich wacht vol smacht noa dien volgende verhoal!!!:D
    Alle goeds ,en de groetjes van dien collega,s van Baroque en van mien ouders en breurkes natuurlijk!!
    Succes en voorzichtig daar!!
    Dikke xxx en groetjes Robin.

• 24 Augustus 2009 - 07:01

Nicole Frissen:

Hey Tessa,

Gaat volgens mij helemaal goedkomen met jou daar!! Heel erg veel plezier en geniet van alle mooie dingen die je ziet... De tijd vliegt!

Groetjes, Nicole

• 25 Augustus 2009 - 12:13

De Tattookes:

Hallo Tessa

Hier eve een berichtje uit het zonnige zuiden.
    Je zult wel denke die zie je ook niet meer maar ja bij deze een goed verblijf en geniet in volle teugen!!!!!
    de vette groete van ons allemaal.
    willem karin kim en erik

• 26 Augustus 2009 - 05:58

Booten Fam:

Hoi Tessa en al je huisgenootjes,

Te gek idee dit reisverslag, maar hoe gaat het toch met die arme Ken ???
    Veel groetjes (ook voor Ken) en we volgen jouw reisverslag, dat erg spannend en boeiend is

De witte familie uit Ulestraten René Bea en Joey

• 26 Augustus 2009 - 20:57

Ellen En Roberto:

Hoi Tessa,

Wij zien dat het goed met je gaat, we gaan je volgen. Geniet er van en doe wat je hartje je ingeeft.Laat je verleiden en niet misleiden.

dikke kus roberto en ellen

• 01 September 2009 - 17:28

Kirsten :

hoi tessa
    zo tezien ben je er goed aangekomen.
    onze vakantie zit er al bijna op.
    gelukkig heb je een mooie slaapplaats gevonden. en gelukkig heb je het naar je zin daar.
    XXXX Noel monique ruben kirsten mup willems